Komentara: 12
Pregleda: 5067

Više od 40 odsto trudnoća završi se carskim rezom

30.04.2024. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine, oko 41 odsto beba u porodilištu Opšte bolnice Subotica, došlo je na svet carskim rezom. Iako je ovaj zahvat ozbiljna operacija, komplikacije nisu česte, oporavak uglavnom ne traje dugo, a indikacije za završetak trudnoće carskim rezom su raznolike, ističu stručnjaci.
Više od 40 odsto trudnoća završi se carskim rezom

Najučestalija indikacija za planirani carski rez jeste stanje posle carskog reza, odnosno kada se jedna trudnoća završi carskim, uglavnom se svaka sledeća završava na ovaj način. 

- Bitno je razlikujemo planiran carski rez, i hitan carski rez. Kada je u pitanju planiran, uglavnom je to kada imamo trudnicu kod koje se prethodna trudnoća završila carskim rezom. Uvek postoji rizik od rupture materice, odnosno pucanja tamo gde je jednom napravljen rez. U takvim slučajevima, ako dođe do komplikacija, pucanja, mora brzo da se reaguje i da postoji tim lekara spreman da reaguje. Zato to prosto izbegavamo, mada je moguć i prirodan porođaj nakon carskog, i za to postoji određeni akušerski protokol - objašnjava dr Desimir Đukić, načelnik Odeljenja za ginekologiju. 

Više od 40 odsto trudnoća završi se carskim rezomKada su u pitanju druge indikacije koje mogu biti razlog za carski rez, sve je veći broj onih koje nisu akušerske, odnosno one koje se tiču drugih stanja i bolesti trudnice. 

- Postoji određeni broj žena koje su u trudnoću ušle sa nekim drugim zdravstvenim stanjima i problemima, a onda lekari, specijalisti koji vode i prate ta stanja i probleme, daju preporuku, da se, zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja žene, trudnoća završi carskim rezom. To su često problemi vezani za oči, za vid, određene operacije očiju, ili operacije srca u detinjstvu, neka srčana anomalija... Zaista je široka lepeza tih neakušerskih indikacija. Negde oko 3 odsto žena nosi bebu karlično, a kada je beba u tom položaju, opredeljujemo se za carski rez - kaže dr Đukić. 

Sem planiranog carskog reza, sve učestalija pojava je i hitan carski rez, do koga dolazi u situacijama kada je bebi ili mami ugrožen život, i mora se hitno reagovati. 

- Imamo tu jednu, sveobuhvatnu indikaciju koja zovemo porođaj koji ne napreduje. Porođaj je krenuo, ali je jednostavno ne napreduje, a razlozi mogu biti različiti. Sem toga, postoji i nešto što se zove preteća patnja ploda, što možemo utvrditi na CTG-u, ili ako je otišla plodova voda, ili je zelene boje, onda se odlučujemo za hitan carski rez - ističe sagovornik, dodajući da je razgovor i komunikacija sa ženama u ovakim slučajevima jako bitna - Žene nam često dođu preplašene, nasušaju se svega, pročitaju svašta, i onda ako nešto ne ide onako kako je ona mislila da treba, prosto se uplaši, može ući u paniku, strah, to je normalno. Zato treba razgovarati sa ženama, bitna je ta komunikacija, razumevanje, poverenje, prosto da do takvih stvari ne bi dolazilo. 

Više od 40 odsto trudnoća završi se carskim rezomKao i bilo koja operacija, i carski rez nosi određene rizike i može dovesti do različitih komplikaicja, ali one su poslednjih godina svedene na minimum. 

- Komplikacije su danas jako retke, pre svega zbog uvođenja kvalitetnih antibiotika. Ranije su postopperativne infekcije bile česte, danas je toga jako malo. Ono što se uglavnom javlja kao komplikaicja jeste infekcija rane, ali to je ujedno i najbezazlenija komplikacija. Postoje i znatno ozbiljnije, ali one su danas izuzetno retke. Žena nakon carskog ostaje u bolnici 4 dana, odnosno 96 sati, dok se u Evropi to vreme hospitalizacije dodatno smanjuje, a i u našoj zemlji postoji ta tendecija. Samo opravak je individualan, i zavisi od stanja organizma i žene - neko se brže oporavlja, neko sporije, a bitan faktor su i godine. 

Više od 40 odsto trudnoća završi se carskim rezomČinjenica je da iz godine u godinu postoji tendencija rasta broja carskih rezova, a razlozi za to su mnogobrojni. 

 - Broj carskih rezova raste, ali nije to drastično, nije skok, recimo 2021. godine imali smo 37.3 odsto, a prošle 41 odsto carskih rezova. Razlozi su različiti - imamo povećan broj vantelesnik, povećan i broj blizanačkih trudnoća, to su trudnoće koje se ugalnom završavaju carskim rezom. Činjenica je i da sve veći broj žena iz različitzih razloga, ostaju trudne u kasnijem periodu, dakle posle 35. godine. A tu je i novi trend koji nam dolazi iz Evrope, a to je carski rez kao izbor pacijentkinje, pitanje je kada će doći do nas, i da li će da zaživi. Još uvek je veći broj žena koje su jako motivisane da se porode prirodno, od onih koje se plaše, ali šta će biti u budućnosti, videćemo - objašnjava dr Đukić.

April se u svetu obeležava kao mesec carskog reza.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 3 dana
Komentara: 12
Pregleda: 5067
Povezane teme

opšta bolnica

porođaj

opšta bolnica subotica

dr desimir đukić

carski rez

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.